keskiviikko 18. helmikuuta 2015

Barcelona surffista

No niin, nyt yritän päästä alulle aiheesta mistä olen pitkään halunnut kirjoittaa, ja joka joissain posatuksissa (noh, suurimmassa osassa näköjään) on jo sivulauseessa vähintään mainittu, eli surffista.

En tiedä iskikö minuun viime kesänä vähän aikainen kolmenkympin kriisi vai mikä oli, mutta päätin onnellisten sattumusten jatkumona lähteä surffireissulle Portugaliin. Siellä sitten kipinä syttyi ja kuten sanotaan, kerran kun aloitat, et voi enää lopettaa. Tunnistin surffissa saman fiiliksen kuin hevosharrastuksessa, siinä on jotain tavattoman koukuttavaa. Pikaisen analyysin perusteella koukuttavaa kummastakin lajista tekee se, että niissä ollaan tekemisissä luonnonvoimien ja luonnon kanssa. Aaltoja on mahdotonta kontrolloida, samoin kuin hevosta, ellet ole todella taitava. Tässä lienee toinen koukutuksen syy; haastavuus. Tunnistan itsestäni piirteitä että kyllästyn todella nopeasti ellen koe tekemiäni asioita edes kohtuullisen haastaviksi. Ratsastuksessa tämä näkyy siinä, että olen hädintuskin keskinkertainen ratsastaja vaikka olen hevosen selässä keikkunut pienen ikäni, haastetta riittäisi edelleen. Surffissa olen _onnettoman_ huono, vaikka harrastusta on takana puolisen vuotta. Joskus pääsen laudalle pystyyn (joskus, kuten viime surffilla, en kertaakaan), pari kertaa olen saanut sen laudan jopa kääntymään jopa ja monesti koetan vain vältellä hukkumista :D.. 

Barcelonasta surffilocationina sen verran, että mikään ideaalikohdehan se ei surffille ole. Keväästä noin toukokuulta syys-lokakuulle ei aaltoja juurikaan ole ja talvikaudellakin vain säännöllisen epäsäännöllisesti ja vaikkei heti uskoisi, keli täälläkin surffille käy välillä vähän kylmäksi.. Välimerelle ei myöskään tule samanluokan aaltoja kuin Atlantille, joten yleensä parhaat aallot tulevat myrskyjen mukana/jälkeen. Tilanne silti on luonnollisesti parempi kuin Suomessa, heh. Itse olen ollut ihan onnellinen pikkuisiin, 0.5-1 metrin aaltoihin joihin olen päässyt treenaamaan. Tällä hetkellä rahkeet eivät isompaan juuri riitäkkään.


Omasta surffistani ei (luojalle kiitos!!) ole vielä kuvamateriaalia. Paras tapa oppia tietenkin olisi, että joku kuvaisi videolle hyljettä hukkumassa ja sitä pääsisi itse jälkikäteen katsomaan ja analysoimaan. Periaatteessa kyllä TIEDÄN miltä sen kuuluisi näyttää ja miten siellä laudalla pitäisi toimia, eri asia on, että kuin hyvin se sitten siirtyy itse toimintaan... Tämän alla olevan kuvan piti olla kuulas ja pirteä kuva märkäri päällä aamusurffia ennen, mutta voi jumakauta, mitkä _helkkarit_ nuo rypyt on :D?!?! Mamma mia, saisinko vähän lisää unta tai jotain.


Tähän vielä pari kuvaa "home breikistä" Barcelonetasta. Tämä kuva on noin viikon takaa, kun keli oli oikeinkin suotuisa ja aallot harvinaisen hyviä.  Barcelonetan ongelma ehkä on, että aallot rikkoutuvat todella jyrkästi, eli siinä missä tämän kokoinen keli jossain muualla olisi vielä "pieni", vaatii se Barcelonetassa melko paljon taitoa ja voimaa, koska aalto tulee alas niin nopeaan. Itse (tekosyihin vedoten) en edes uskaltanut tuohon keliin lähteä yrittämään. Tämä minun kotibreikki on n. 3 minuutin kävelymatkan päästä kotoani, eli sittemmiten täydellinen mulle. Rannalla on myös muutama muu kohta, joissa pääsee surffaamaan, mutta itse olen toistaiseksi pitäytynyt vain tässä.



Ei tästä tällä kertaa sen enempää, viikonlopun ennusteet toivottavasti pitävät paikkaansa ja päästään aalloille taas.  Mutta ei hätää, tarinointi tästä aihepiiristä will be continued ;).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti