tiistai 24. helmikuuta 2015

Melkein leipomista aka siemennäkkäri

Minä en hirveästi leivo. Ja jos leivon, ei lopputulos ole välttämättä kovin mieltä (tai makuhermoja) hivelevä. Yksi lemppari on kuitenkin muodostunut, nimittäin siemennäkkäri. En tiedä voiko sen valmistamista oikein edes leipomiseksi kutsua, niin helppoa sen teko on. Syy miksi olen tätä oppinut tekemään, on Espanjan tavattoman huono leipävalikoima. Ei ole ruisleipää, ei rieskaa saati karjalanpiirakoita tarjolla täällä päin! Leipä on lähes poikkeuksetta valkoista vehnäleipää, patonkia tai suomalaista ranskanleipää muistuttavaa, mutta kovalla kuorella. Paahtoleipää kyllä löytyy, jopa täysjyväisenä (onko integral täysjyvä?!) versiona, mutta kaupan paahtoleivissä saatta olla myyntiaikaa _kuukausiksi_ eteenpäin. Tämä taas tietenkin tarkoittaa sitä, että leipä sisältää ehkä vähän jotain muitakin aineita, kuin mitä leivän soisi sisältävän. Yäk, ei kelpaa. Siemennäkkäri on kohtuu raskasta ja tuhtia tavaraa, mutta veikkaisin että kohtalaisen hyvää ruuansulatukselle kiitos pellavansiementen. Ja sen valmistaminen on helppoa kuin heinänteko! Laitanpa siis tähän alle reseptin, en muista mistä alkuperäinen edes on, kun tämä menee itseltä jo ulkomuistista :)..

Siemennäkkärit:

2 dl maissijauhoja
1 dl siemensekoitusta (esim. auringonkukan-, kurpitsan- ja pinjansiemeniä)
1 dl pellavansiemeniä (voi käyttää myös rouhetta, en ole kokeillut)
1/4 dl seesaminsiemeniä
2 dl kuumaa vettä
1/2 dl öljyä
suolaa
 
Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää lopuksi öljy ja vesi. Taputtele uunipellille tasaiseksi, siloittele reunat. Tästä pitäisi tulla n. pellillinen. Paisto-ohje oli muistaakseni n. 40 min n. 160 asteteessa. Omassa uunissanihan ei tämä mittaristo toimi, vaan uuni pahtaa täysillä, ihan sama mitä lämpömittariin säätää. Hyväksi havaittu keino on siis jättää uuninluukku hieman auki (lämmittää mukavasti talvella asuntoakin..) ja katsoa, että näkkäri ei kärähdä, mutta on rapsakkaa kun sen sieltä pois ottaa. Tämä lienee myös gluteiiniton. Tarjoa esim. avokadon ja pippurin tai juuston ja voin kera. Kaikki käy.



Täytyy nyt ottaa pisteet tästä pois, koska ostin Runebergin päivän aikaan leipomistarpeet Runebergin torttuja varten ja siellä ne odottaa edelleen kaapissa...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti